Vi vill hylla Överkalixmålet

 

Hej alla brödvänner!

Jag är född och uppvuxen i Överkalix, och det är med stolthet jag driver Olofssons Bageri här. Bageriet har funnits i generationer och det kom in i vår familjs ägo 1947 då min far och farbror övertog verksamheten.

Självklart formas man och får känslor för där man växer upp, men det finns också något mer, något genuint som fångar och fascinerar.

Alla vi som levt och bott i Överkalix kommer ihåg Brännaberget, allt som hände där var väl inte klokt, men kul hade vi. Vi minns våra barndomssomrar och hemvändande släktingar. Jag minns speciellt besöken från våra mostrar, när vi bjöd på färska wienerbröd fulla med drypande glasyr. Så roligt och så uppskattat.

Idag driver vi verksamheten med just den känslan, vi vill värna om våra rötter, göra skillnad och baka det där lilla extra. Vi vill bygga vidare på vår historia och strävar efter att ta vara på de tillgångar som finns i vår omgivning. I Överkalix har vi bland annat källvatten direkt från kranen, vi kan baka med bär från bygden och övriga länet och med kornmjöl odlat i Rödupp.

Sen har vi framför allt vår speciella dialekt – Överkalixmålet, eller ska vi kalla det fornnordiska, då det finns väldigt många likheter.

Vi som är lite äldre har vuxit upp med Överkalixmålet och det är intressant att lyssna till dem som är ännu lite äldre berätta om deras uppväxt. Hur de under skoltiden var tvungna att lära sig svenska och deras förtvivlan över att inte få prata som man var van.

För att hylla Överkalixmålet har vi därför valt att lägga till vår historia på Överkalixmålet och givetvis ”vanlig svenska” via bageriets telefonsvarare. Till vår hjälp har vi haft Lars Andersson (som även är speakerröst i våra filmer), en utflyttad Överkalixbo med både kunskapen och dialekten!

Ni kan ringa vår telefonsvarare på 0926-200 14 för att lyssna till hela vår historia, annars har ni ett smakprov här nedan!

Utan våra rötter är vi ingenting, har varken historia eller framtid.
Ha en fantastisk sommar och kom ihåg att handla lokalt!
😄

Bengt-Olof Olofsson

 
 
Hanna Lidfors