Vi vill värna om en god integration

 

Foto: Emma Vallin/SVT

Hej alla brödvänner!

Under sommaren uppmärksammade SVT Norrbotten oss genom två inslag rörande vårt sätt att jobba för att värna om integration vilket vi såklart tycker var jättekul. (Länkar till inslagen längst ner)

Vi på Olofssons Bageri har ett genuint intresse för att hjälpa människor i nöd, det kan vi göra genom att bidra till en bra integration i samhället. Invandring utan integration är inget bra alternativ vare sig för samhället eller invandrarna.

Vårt bageri är beläget i en glesbygd och möjligheten att hitta rätt arbetskraft är begränsad, därför har vi stor hjälp av invandringen. Många av våra anställda kommer nämligen från andra länder och tillsammans skapar vi vår bagerifamilj. Givetvis har även alla som arbetar hos oss har samma spelregler och löneförutsättningar.

Rent allmänt finns det många positiva aspekter med en mångkulturell arbetsplats men det innebär även en del utmaningar. Exempelvis talas det många språk i bageriet vilket medför en ökad risk för misstolkning. Detta har dock gjort att vi har blivit bättre på att vara extra tydliga i vår interna kommunikation!

Vi lär oss mycket av varandra – genom olika kulturer, bakgrunder och erfarenheter – och vi får många ”aha-upplevelser” och nya idéer genom att vi gärna byter tankar och synsätt, anställda och ledning emellan.

Det är oerhört kul att vi blir uppmärksammade och får uppskattning för vårt sätt att jobba och hoppas kunna inspirera andra att arbeta på ett liknande sätt eftersom det stärker samhället för oss som verkar i glesbygden.

Ha det bäst alla!

Bengt-Olof Olofsson


Bageriet i Överkalix är helt beroende av nyanlända
Se inslaget här

Inna flydde kriget i Ukraina till Överkalix – jobbar nu på lokala bageriet
Se inslaget här

 
 
Bengt-Olof Olofsson