Vi introducerar riktig skållning i allt vårt matbröd

 

Hej alla brödvänner!

Vi fortsätter vår strävan och vision – ”Riktigt bröd från Norrbotten”

Detta vill vi främst ska speglas i hur vi bakar vårt bröd. Idag är exempelvis delar av vårt sortiment stenugnsbakat, vi använder oss av vårt friska källvatten och delar av vårt mjöl är från Överkalix. Mjölken och grädden kommer från norrländska bönder, blåbär från orten och övriga delar av länet. Vi försöker ständigt utveckla bageriet och bli bättre för var dag!

Nu har vi tagit ytterligare ett steg och infört riktig skållning i allt vårt matbröd

Det innebär att vi kokar vatten, tillsätter rågmjöl och kör det tills den är smidig (en sats rågskållning är på ca 200 kg). Skållningen ska därefter kallna och gärna stå över natten för att sedan tillsättas i degarna – lite mer i de mörka degarna och lite mindre i de ljusa.

Förr i tiden var egen skållning en självklarhet för nästan alla bagerier. Idag jobbar de flesta med så kallade pulverskållningar, inget fel med det, men det är inte ”på riktigt”.

Några av fördelarna med riktig skållning

  • Skållning är en naturlig färskhållare

  • Brödet blir saftigare

  • Det får en något fylligare smak

  • Blir mindre smuligt när det åldras

För oss känns det inspirerande att kunna baka ett ännu bättre bröd med så små medel.

Kommentera gärna hur ni upplever att smaken, konsistensen har förändrats!

Ha det bäst alla och fortsätt gärna att äta riktigt bröd från Norrbotten 😄

Bengt-Olof Olofsson

 
 
Hanna Lidfors