Året som varit både varit ris och ros

 

Vi törs nog påstå att vi aldrig har mött så många utmaningar under så kort tid någonsin.

Drivmedelspriset och transporterna har rusat i höjden, vi har haft en ökning med ca 60 % eller 1,2 mkr under året. Elpriset stiger hela tiden och nu ser vi nästan samma ökning på el som i övriga Sverige, jag har debatterat en del i media om orimligheten i att lämna norra delen av riket utan kompensation då det är vi som drabbats hårdast, när man räknar in vår verklighet i långa avstånd, kallare klimat mm.

Våra råvaror och annan materiell har rusat i höjden, exempelvis på mjöl och förpackningar samt att både socker och sirap stiger till det dubbla efter nyår. I perioder har vi till och med haft problem att få tag på råvaror och förpackningsmaterial i tid.

Utöver allt detta har vi haft en del andra utmaningar som vi tvingats lösa allt eftersom.

Allt vi kunnat göra är att vara så effektiva vi bara kan, vi har tvingats se över produktionen, ett stort tack till personalen för deras förståelse under denna ansträngda tid. Vi förhandlar om våra avtal och gör vad vi kan för att sänka våra kostnader så mycket som möjligt. Slutligen har vi också tvingats höja våra priser en del under året, ett stort tack till våra kunder som visar förståelse för situationen och fortsätter att köpa våra produkter och därmed är med och gör vår framtida existens möjlig.

Trots allt detta ser vi ljust på framtiden och vi tror på ett bra 2023. Många saker ser ut att börja röra sig åt rätt håll. Vi har lyckats rekrytera in duktiga medarbetare som är med och brinner för verksamheten. Vi ser att man uppskattar våra produkter och alla mervärden vi står för som lokalt producerat, råvaror nära oss, riktigt källvatten, samt inte minst att vi kan säkra arbetstillfällen i länet i dessa tider. Vi tror att prishöjningarna kommer att minska framöver att vi får lite stabilitet på marknaden. Vi kommer återigen att lansera nyheter, vår största nyhet under 2022 var mjukakan, den bästsäljande nyhet vi någonsin haft. Vidare så har vi skurit i kostnadsbiten och går in i 2023 med en lite mindre kostnadsmassa än föregående år. Den resan fortsätter under 2023, att skära i kostnader är ett måste i dessa tider.

Våra trumfkort inför framtiden är främst vår personal som gör ett fantastiskt jobb, våra kunder som uppskattar våra produkter, alla våra underbara samarbetspartners, leverantörer såväl som butiker. Vi vet att det är alla ni kunder som gör vår existens möjlig.

Vi på bageriet vill verkligen tacka er alla för det gångna året och sen ser vi fram emot ett jättefint 2023 fullt av utmaningar och inte minst möjligheter.

Vi firade även vår 75-årsdag under 2022

Det är inte alla företag som får uppleva sin 75-årsdag och det gör oss både stolta och ödmjuka. Under åren har vi samlat på oss erfarenhet och kunskap, haft med och motgångar men idag är vi påväg framåt lite starkare än innan. Se gärna filmen om oss nedan!

Avslutningsvis vill vi önska er alla ett Gott nytt år!

Bengt-Olof Olofsson

 
 
Hanna Lidfors