Bageriets larm efter regeringens elprisförslag

 

Bengt-Olof Olofsson, vd och delägare av Olofssons bageri. Foto: Maria Engström-Andersson

Reportage: NSD/Norrbottens Kuriren.

Regeringens förslag till elprisstöd får det klassiska bageriet i Överkalix att slå larm. "Storbagerierna får en enorm konkurrensfördel", säger Bengt-Olof Olofsson vd för Olofssons bageri.

Det var förra torsdagen som regeringens förslag till elpriskompensation presenterades. Ett högkostnadsskydd ska gälla från och med oktober ifjol till och med september i år och omfatta fem miljoner abonnenter – men bara företag och privatpersoner söderut.

Invånarna i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme. De som tillhör elområde 4 får 79 öre. Medan de i elområde 1 och 2 – där Norrbotten ingår – inte får någon kompensation alls. Det får ägaren och vd:n för Olofssons bageri, Bengt-Olof Olofsson, att rasa.

– Jag har full förståelse för att många drabbas i södra Sverige. Det jag reagerar på är att vi i norr än en gång får finansiera dålig politik söderut. Då kallas det att vi måste hjälpas åt. Men när pengar styrs uppåt kallas det bidrag. Det tycker jag är ytterst märkligt, säger Bengt Olof-Olofsson.

Värst med det nya regeringsförslaget är enligt hans sätt att se på det att bara en del av problematiken vägs in. Medan dyrare bränslekostnader, som han menar drabbar extra hårt norrut där avstånden är långa och befolkningen gles – överhuvudtaget inte finns med.

– Som ägare av Olofssons Bageri har jag sett att transportkostnaderna ökat med 60 procent under sista året, vilket blir cirka 100 000 kronor i månaden. Men det pratar man inte om. Som jag ser det är det vi företag och privatpersoner i Norrbotten som drabbas hårdast och tas minst hänsyn till än en gång.

Enligt Bengt Olof-Olofsson leder det här till en grav konkurrensmässig snedfördelning.

– Storbagerier som Pågen får en enorm konkurrensfördel jämfört med oss och andra små företagare här uppe. Vi får betala dyra transporträkningar och de får ersättning för sina elkostnader. Med det kan de finansiera sin försäljning här uppe. När elen blir dyr får vi vara med betala deras elräkningar för att de har dålig elpolitik. Det stör mig ganska mycket.

Vad menar du med ”dålig elpolitik”?

– Jag konstatera bara att de har för lite el. Om det sedan ska ha vattenkraft, vindel eller kärnkraft är deras sak. Men en gång hamnar problematiken hos oss att lösa.

Lösningen?

–Jag hade velat se en fördelning där man tar hänsyn till alla energikostnader och att vi kunde jobba efter samma förutsättningar uppe som nere. Som det är nu tycker jag att man struntar i oss här uppe. Vi har fått betydligt större påverkan av de fördyrade transportkostnaderna än de söderut och vi får noll kronor i kompensation, säger Bengt Olof-Olofsson.

Han menar att långt fler Norrbottensföretag än bagerier kommer att drabbas.

– Absolut. Om man fortsätter med samma politik som nu kommer både företag och privatpersoner att gå under.

Olofsson tycker inte det faktum att elpriserna varit lägre i norr vägs upp. Dels eftersom de fördyrade bränslepriserna fortfarande innebär högre kostnader men också för att det kallare klimatet i norr innebär högre elförbrukning och därmed högre elkostnader.

Med bitande ironi tillägger han:

– Det skulle var avsevärt lättare om vi kunde ordna samma klimat och samma avstånd till kunder och leverantörer här uppe som söderut.

Bageriets situation idag?

– Jag tror att vi överlever. Men det beror på hur de fortsätter med politiken. Det som händer nu är djupt orättvist för norra delarna av Sverige. Företag och privatpersoner får tillbaka 55 miljarder i södra delarna av landet. Vi i Norrbotten får ingenting.

Artikeln hittar du här >

 
 
Hanna Lidfors