Produktutvecklingen i bageriet

 
olofssonsbageri-rybsen.jpg

Idag tänkte jag berätta lite om vår produktutveckling.

När vi tar fram nya produkter är det många saker som är viktiga; bland annat om det finns ett behov på marknaden, att produkten smakar riktigt gott och hållbarhet, men det vi tittar allra mest på är råvarorna och den lokala förankringen.

Sista tiden har vi dels gjort om i vårt befintliga sortiment och bytt ut råvaror från södra Sverige till norrbottniska samt att vi tagit in nya brödsorter med anknytning till orten och länet. Självklart har vi inte alltid den möjligheten, det beror lite på vilken produkt det är, men det är alltid vår yttersta strävan.

Idag har vi till exempel blåbär från länet i våra blåbärskakor, våra tårtor och bakelser innehåller grädde från Norrmejerier, våra småkakor och chokladbollar innehåller smör från länet.

Vi har från och med förra sommaren ett kornmjöl som odlas i Överkalix, det använder vi när vi bakar vårt tunnbröd. Korn odlat i Överkalix ges massor av soltimmar och en minimal användning av bekämpningsmedel då vintrarna hjälper till med den biten.

Nu tittar vi även på att börja använda norrbottnisk rybsolja, en motsvarigt till den besläktade rapsoljan. En stor fördel med rybsen är att den är mindre beroende av kemiska bekämpningsmedel, sen trivs rybsen utmärkt på åkrarna i Tornedalen där de långa ljusa nätterna bidrar till att ge oljan en exklusiv smak. En del tycker att oljan har en nötig touch medan vissa säger att det rent av smakar sommar.

Vi har senaste veckan provbakat med rybsoljan i vår hembakta limpa med ett väldigt gott resultat. Provbakningen fortsätter så får vi se vart vi landar!

Lokala råvaror är oftast lite dyrare, men vi upplever det inte som något problem då kunderna ofta förstår mervärdet och efterfrågar det. För oss är det naturligt att välja råvaror med en anknytning till norr när det är möjligt. Många gånger känner vi till och med dom som producerar grödan.

Sen älskar jag genuint att smaka gott bröd i alla dess former och det underlättar såklart vårt arbete 😊


Ha en härlig sommar, och förresten Glad Midsommar!

Bengt-Olof Olofsson

 
 
Hanna Lidfors