Anrika bageriets stororder – från H&M-Gruppens Arket-butiker

 
Den glade bagaren Bengt-Olof Olofsson, ägare till Bröderna Olofssons bageri i Överkalix, är nöjd över den nya ordern till H&M-gruppens Arket-butiker i Europa. Foto: Maria Engström-Andersson

Den glade bagaren Bengt-Olof Olofsson, ägare till Bröderna Olofssons bageri i Överkalix, är nöjd över den nya ordern till H&M-gruppens Arket-butiker i Europa. Foto: Maria Engström-Andersson

Reportage: Norrbottens Kuriren.

Det anrika bageriet har fått en ny, oväntad beställning – till H&M-gruppens Arket-butiker i Europa. ”Första leveransen gick i väg i måndags”, säger Bengt-Olof Olofsson, ägare till Bröderna Olofssons bageri.

Han berättar att det var H&M-gruppen som tog kontakt. Och att ordern gäller en variant av bageriets mjuka tunnbröd, Klåddan, bakat med ekologiskt mjöl från Europas nordligaste kvarn utanför Uleåborg. Klåddan ska nu levereras till alla caféer i H&M-gruppens europeiska Arket-butiker – ett relativt nytt klädbutikskoncept med caféer med vegetariska produkter.

– Vi kommer att sälja till marknaderna i Belgien, Holland, Tyskland, England, Danmark och Sverige. Det känns fantastiskt, säger Bengt-Olof Olofsson.

Vilka siffror det handlar om vill han inte avslöja, bara att det är en ”viktig affär”. På sikt tror han att den kan få stor betydelse:

– Vårt bröd lagerläggs ju hos grossister i alla de här länderna. Det medför att andra kan köpa våra varor. Redan nu har några intressenter hört av sig, säger Bengt-Olof Olofsson.

Bakgrunden till alltihop är enligt honom att PolarBröd har slutat leverera i och med branden.

– Vi har sedan haft en löpande process. Första leveransen skickades iväg i måndags.

Bengt-Olof Olofsson säger att det förutom investeringar i en transportbana, deggrytor, diverse apparatur och en ny ugn har krävts inköp av en robot till maskinen som bakar Klåddan. Därmed fortsätter bageriets storsatsningar:

– De senaste fem-sex åren har vi investerat 15 miljoner. I år blir det ytterligare runt 2,5 miljoner.

Antalet anställda på bageriet motsvarar idag omkring 30 heltidstjänster. 3-4 personer anställdes så sent som ifjol, då Polarbröds fabrik brunnit och ett rullande samarbete med Polfärskt inleddes. Sedan ett halvår finns vidare bageriets tunnbröd på alla Sveriges Coop Forum-butiker, samtidigt som företaget satsar mot fler livsmedelskedjor.

Betyder inköpet av roboten att ingen fler personal behövs nu?

– Jo, det blir det också. Vi har höjt volymen med 30 procent från ifjol. I och med den ökningen och det här söker vi nu ytterligare 2-3 personer som ska nyanställas.

Känslan?

– Jag känner mig så stolt. Klädföretaget kunde ha vänt sig till vem som helst. Men de har sett fördelarna med vårt mervärdeskoncept: att vi bakar med ortens eget kornmjöl och kallkällvatten, och använder en speciell ugn som ger bagarstugekänsla.

Läge att fira med go-bröd, kanske?

Bengt-Olof Olofsson skrattar:

– Absolut. Men det stora firandet blir nästa år då företaget fyller 75 år.

Artikeln hittar du här >

 
 
Hanna Lidfors