Fortsatt satsning – bageriet räknar med flera nya jobb

 

Reportage: Norrbottens Affärer.

Samarbetet som inleddes med Polfärskt efter branden i Polarbröds fabrik har redan lett till flera nya arbetstillfällen. Nu ska nya maskiner och en moderniserad limpproduktion få expansionen att fortsätta.

– Slår allt väl ut räknar vi med att anställa 5-6 personer under närmsta halvåret, säger Bengt-Olof Olofsson, ägare till Olofssons bageri i Överkalix.

Konkret handlar de nya planerna om att satsa 1,7 miljoner kronor på två nya, automatiserande maskiner till bageriets limplinje. Samt på en ny större ugn med plats att grädda upp till fyra vagnar med plåtar samtidigt.

– Nästan 2000 limpor i timmen ska kunna gräddas – omkring 700 fler än idag. Förutom högre kapacitet får vi en minskad åtgång av el och en högre kvalité på limporna, säger Bengt-Olof Olofsson.

Nydesignade förpackningar som lyfter fram råvarorna från Överkalix och Norrbotten ska därefter hjälpa till att sprida bageriets produkter utanför länsgränserna.

– Vår bransch är otroligt konkurrensutsatt. Så vår chans att sticka ut är att ta vara på de mervärden som finns, säger Bengt-Olof Olofsson.

En aktuell nyhet här är att bageriet sedan bara några veckor tillbaka bakar med mjöl från korn som odlats på orten efter älvdalen av lantbrukaren Gunnar Liljebäck, och därefter malts i världens nordligaste kvarn i Finland. Sedan tidigare används smör och grädde från Norrmejerier och kallkällvatten från Överkalix.

– Grödor här uppifrån får fler soltimmar och högre näringsvärde och behöver besprutas mindre. Men det känns också bra att få ha samarbeten med andra närliggande företag, säger Bengt-Olof Olofsson.

Det allra senaste är med Polfärskt, åt vilket bageriet sedan branden i Polarbröds fabrik tillverkar 10 000 limpor i veckan. Något som lett till 3-4 nya arbetstillfällen i Överkalix.

– Det tror vi kan utvecklas ytterligare. Vi räknar med att påbörja försäljning till Ica och Coop i hela Sverige under 2021, säger Bengt-Olof Olofsson.

Vidare har en ökad efterfrågan i länet ökat företagets affärer med omkring 20 procent under hösten jämfört med i fjol. Antalet anställda – som idag motsvarar omkring 25 heltidstjänster – bedöms därmed behöva ökas med 4-5 personer på golvet under det närmsta halvåret.

– Men vi tittar också på att börja med ”innesäljning” via telefon. Så då tillkommer en tjänst, säger Bengt-Olof Olofsson.

Hur ska ni få tag i personal?

– Tidigare har vi själva kört bageriutbildning. Men Utbildning Nord kan också utbilda, säger Bengt-Olof Olofsson.

 
 
Hanna Lidfors