Tunnbrödet – med eget mjöl, malt på korn från Överkalix!

 
I ett samarbete har spannmålsbonden Gunnar Liljebäck och Bengt-Olof Olofsson, VD för Olofssons Bageri i Överkalix tagit fram ett nytt, lokalproducerat tunnbröd.

I ett samarbete har spannmålsbonden Gunnar Liljebäck och Bengt-Olof Olofsson, VD för Olofssons Bageri i Överkalix tagit fram ett nytt, lokalproducerat tunnbröd.

Reportage: Jenny Gotthold, LRF.

Olofssons Bageri i Överkalix ligger redan i framkant när det kommer till att använda sig av lokala råvaror i sitt sortiment. Nu gör bageriet ytterligare en satsning med eget mjöl, malt på korn från ett lokalt lantbruk på orten.

På Liljebäcks lantbruk i Överkalix svajar 40 hektar korn fortfarande på fälten. Tröskningen är något försenad i år på grund av mycket nederbörd och lite sol. Tidigare år har all spannmål gått till foder. Årets skörd beräknas bli ca 100 ton, varav 10 ton ska bli mjöl till Olofssons Bageri.

- När man använder spannmålet till foder är det inte lika känsligt. Kornet behöver inte vara så torrt och moget när man tröskar och ensilerar det. Men jag hoppas få fram de kornvolymer som bageriet behöver. Kornodling är lite av en diagnos, säger Gunnar Liljebäck som driver lantbruket och skrattar.

Så fort kornet torkat och tröskats ska en del skickas till världens nordligaste kommersiella kvarn i Utajärvi, Finland där det ska malas till mjöl som bageriet ska använda till sitt nya tunnbröd. Förr tog bageriet mjöl från Strängnäs vilket innebär ca 110 mil transport enkelväg nu handlar det om endast ca 30 mil enkelväg.

olofssonsbageri-mjolet.jpg

- När transporten med korn skickas härifrån passar vi även på att skicka med bröd till finska livsmedelsbutiker, allt för att minska onödiga transportsträckor, berättar Bengt-Olof Olofsson som är ägare och VD för bageriet.

Att använda sig av eget mjöl i bakning, är unikt och inget alla bagerier gör. Olofssons använder redan vatten från Halljärvs kallkälla, norr om Överkalix. De köper bär av lokala bärföretag och smöret kommer från Norrmejerier. När Norrmejerier kör ut sina varor till bageriet tar de med sig bröd från bageriet på väg tillbaka och kör ut det till de svenska livsmedelsbutikerna. Bageriets filosofi är att stärka de lokala råvarorna genom att använda dom i bakning i den mån det går.

- Samarbetet gynnar både oss och den lokala producenten. Det blir en dyrare produkt för vår del men i det långa loppet tror jag vi kommer öka försäljningen. Lokalproducerat är viktigt för dagens konsumenter, och jag tror det är en trend som är här för att stanna. Det kan hända att vi kommer göra liknande samarbeten i framtiden och använda andra lokala råvaror som exempelvis havre eller rybsolja, säger Bengt-Olof.

Att dessutom fokusera på närodlat korn som växer i en frisk miljö med många soltimmar kan vara en stor fördel för bageriet. Det är mindre skadeinsekter på odlingarna i norr i jämförelse med de i söder.

- I år har jag inte behövt använda något bekämpningsmedel på odlingen. Korn kan dessutom lagras hur länge som helst, vilket gör att man kan ha god framförhållning och hålla ett visst lager, säger Gunnar.

Artikeln hittar du här >

 
 
Hanna Lidfors