Så hjälper vi Polarbröd efter branden i Älvsbyn

 
Reportage och bild: Norrbottens-Kuriren, Maria Engström-Andersson.

Reportage och bild: Norrbottens-Kuriren, Maria Engström-Andersson.

I spåren efter branden på Polarbröd ska Olofssons bageri tillverka 10 000 limpor i veckan åt Polfärskt – vilket redan har inneburit 3-4 nya arbetstillfällen till fabriken i Överkalix. ”Det känns bra att kunna hjälpa i en svår situation”, säger ägaren Bengt-Olof Olofsson.

Han berättar att Överkalixbageriet ända sedan dagarna efter branden i Polarbröds fabrik i Älvsbyn har fört samtal om ett samarbete med Polfärskt, det bolag som distribuerar bröd åt olika lokala företag över hela Norrland och till största delen ägs av Polarbröd. – Det var de som kontaktade oss. De ville fylla upp sitt sortiment och komma in med en limpa. Det tyckte vi var en bra idé och nu har limpan funnits ute till försäljning i en vecka över hela Norrland. Så här långt har det också gått över all förväntan. Så gott som alla butiker har gjort omköp, vilket förstås är fantastiskt, säger Bengt-Olof Olofsson.

Ekonomiskt rör det sig om enligt honom om en affär på ”rätt många miljoner”:
– Framåt ser vi en jättepotential. Men det känns också bra att kunna hjälpa till i en svår situation.

Det är dock inte första gången Polfärskt och Överkalixbageriet samarbetar.
– För ett och ett halvt år sedan tillverkade vi en limpa åt dem, Svartguld. Det var efter deras recept. Den här limpan bakas efter vårt recept. Det är en skivad variant av vår Hembakat-limpa, säger Bengt- Olof Olofsson

Riskerar ni inte att minska försäljningen av era egna produkter?
– Det lär vi göra. Men det är i det lilla. Samarbetet betyder en mycket större marknad för oss än annars. Så totalt sett är det jättebra. Redan nu har det inneburit 3-4 nya jobb i Överkalix och att vi kan använda vår maskinpark. Men sedan är det jättekul att samarbeta med ett annat norrbottniskt företag, säger Bengt-Olof Olofsson.

Han berättar att den nya limpan idag finns i butiker så långt söderut som Umeå, Sundsvall och Örnsköldsvik. – Nu har vi fått beställningar från Gävle också...

Vad kan samarbetet leda till i slutändan?
– Startvolymen är 10 000 limpor i veckan, men kan vi nå ut ännu mer söderut kan det bli mycket större, säger Bengt-Olof Olofsson.

Vad tycker de anställda på bageriet i Överkalix?
– Personalen och alla andra jag pratat med är positiva. Det här säkrar ju inte bara arbetstillfällen utan bidrar också till ortens utveckling, säger Bengt-Olof Olofsson.

Antalet anställda på bageriet i Överkalix motsvarade innan tillverkningen av den nya limpan startade 22 heltidstjänster.

 
 
Hanna Lidfors