Länge leve limpan.

 
olofssonsbageri-limpan.jpg

I det här inlägget vill jag uppmärksamma limpan – ett traditionellt bröd som ibland hamnar i skymundan för alla nya brödsorter som kommer.

När vi startade bageriet 1947 var limpan vår absolut största produkt. Folk kom förbi och handlade limpan och kanske bullan och wienerbrödet, ibland körde vi också ut det per fötter eller kanske cykel.

När vi pratar om genuint norrbottniskt bröd så ligger limpan väldigt högt på den listan.

Vi bakar ett antal olika limpor: klassikern Olofssons limpan, hembakta limpan, Olofssons grovlimpan, potatislimpan och tranbärsbrödet (som bakas likt våra limpor). Om jag skall lyfta fram en personlig favorit måste det ändå bli den hembakta limpan. Bakad i träram får den ett unikt utseende, lite bränd på ytan, ett underbart saftigt inkråm och med en god lukt av hembakat. Sen är den även oskivad vilket innebär att man kan välja tjockleken på skivorna själv. Jag brukar skära tjocka skivor och lägga på kaviar och ost, mums!

Sen kan man ju variera med pålägget i all oändlighet, men ibland kan jag tycka att det smakar bäst med bara riktigt smör på den, beror lite på humöret.

Vi har nu också börjat leverera Norrlandslimpan till Polfärskt, den säljes i hela Norrland och är en version av vår hembakta limpa men den är skivad. Den har blivit en dundersuccé.

Limpan går utmärkt att frysa, speciellt om den är skivad, är den oskivad kan man tina upp den och sätta den i ugnen i ca 10-15 min på 200 grader, man får prova sig fram beroende på vilket bröd det är, den blir då nästan som nybakt.

Lycka till med limpätandet och kom gärna med förslag på hur just ni väljer att äta er favoritlimpa.

Bengt-Olof Olofsson

 
 
Hanna Lidfors