Att minnas tillbaka och blicka framåt

 
Bageriet år 1988. Per-Erik Olofsson och Anna-Lisa paketerar limpor inför utkörningen.

Bageriet år 1988. Per-Erik Olofsson och Anna-Lisa paketerar limpor inför utkörningen.

Tiden går och jag minns tillbaka på hur allt var en gång…

Skolloven hemma tillbringade vi till stora delar i bageriet och hjälpte till så gott vi kunde. På den tiden bakades allt mer eller mindre förhand, vi rullade bullarna, vek ihop limporna och allt bröd gräddades i en stor bakugn, som dagens stenugnar. Vår far och farbror drev bageriet på den tiden och vi var mest bara familjerna som jobbade där då.

På 80 och 90-talet drevs bageriet av Per-Erik min äldre bror. En milstolpe, som jag vill minnas det, var när vi slutade att semesterstänga för att ta upp potatisen. Vår far var kontraktsodlare till Lantmännen och det blev ohållbart att stänga bageriet då kunderna saknade vårt bröd i butikerna.

Bengt-Olof i Rovaniemi, året är 1990.

Bengt-Olof i Rovaniemi, året är 1990.

År 1990. Per-Erik fyller 33 och spritsar själv tårtan.

År 1990. Per-Erik fyller 33 och spritsar själv tårtan.

Långa dagar tillsammans

Vi har alltid haft en fin gemenskap på företaget, jag minns när vi brukade avsluta fredagarna med att laga mat gemensamt och ibland också ta ett glas vin till maten, vår mor och några av de anställda turades om att laga till något gott, fredagarna var något man såg fram emot. Många gånger jobbade vi långa dagar ute i produktion, 12–13 timmar var inget ovanligt mot veckoslutet.

Gottfrid vår farbror levde för bageriet han jobbade många gånger näst intill dygnet runt i bageriet, började vid 1 tiden på natten jobbade fram till 11, sov några timmar och upp igen och planerade för nästa dag, bageriet var hans liv, han hade ingen familj och la all tid på företaget.

Farbror Gottfrid i bageriet, året är 1988.

Farbror Gottfrid i bageriet, året är 1988.

Resan fortsätter

Nu är det nya tider, men vi gör vårt bästa för att behålla den fina gemenskapen som jag tror är en stor del av vår framgång. Vi försöker också behålla och utveckla vår hembakta kvalitet, det ska märkas att vårt bröd är speciellt, inte samma som det massproducerade industribageriernas produkter.

I dag är vi fortfarande många från familjen som jobbar inom företaget, men vi har fått hjälp av några fler medarbetare då företaget utvecklas hela tiden. Vi är också tacksamma över att ha många nyanlända som jobbar hos oss som är med och gör vår resa möjlig.

År 2017. Fler medarbetare och ännu godare bröd, en stark framtidstro!

År 2017. Fler medarbetare och ännu godare bröd, en stark framtidstro!

Slutet gott, allting gott

Vi är mycket stolta över vårt nya samarbete med Polarbröd. Limpan heter Svart Guld och är en härlig kryddig limpa med ett stänk Norrlandsakvavit i. Vi har under mars månad levererat 60 pall och så här långt är det bara positivt runt allt. Vi uppskattar väldigt mycket att Polar väljer ett samarbete med just oss och på det sättet hjälper oss att utvecklas.

Limpan Svart Guld.

Limpan Svart Guld.

Ha det gott alla brödälskande vänner därute!

Med varma hälsningar och ha en riktigt fin fortsättning på våren.

// Bengt-Olof Olofsson,
Andra generationens Bagare

 
 
Hanna Lidfors