Surdegsbrödet - ett hantverk

 

Det är inte bara att slänga ihop ett surdegsbröd, det krävs noggrannhet och en bra balans för att få den där riktigt goda konsistensen och smaken. Brödet är nyttigt, naturligt och utan konserveringsmedel.

Degen till ett surdegsbröd ska först och främst vila i speciella degkar i några timmar innan degen vänds och får vila i ytterligare två timmar. Uppslagningen sker för hand med stor försiktighet. Sedan gräddas brödet i en speciell ugn med häll tills den fått en lätt brun färg och lagom krispig skorpa. När brödet kommer ut ur ugnen sprider sig den underbara doften av surdegsbröd genom hela bageriet. 

Brödet kan avnjutas i sin enkelhet med bara smör eller med favoritpålägget. Passar även finfint till ett glas rödvin på fredagkväll, eller när man vill unna sig det där lilla extra.

Om man vill förvara ett surdegsbröd i några dagar hemma kan man med fördel lägga brödet i en plastpåse. Bröd som är några dagar gammalt smakar fantastiskt gott om man skär skivor och rostar dem, eller gör varma smörgåsar i ugnen. Du kan även pensla på lite vatten och sätta hela brödet i ugnen, då blir det nästan som när det var nybakat!
 

Provsmaka gärna våra olika surdegsbröd, eller varför inte vår nyhet “Surdegsrostan”: Ett skivat rostbröd som innehåller rikligt med surdeg. När man bakar ett rostbröd med surdeg ger det ett saftigare och smakrikare bröd.

Hoppas det smakar!


// Bengt-Olof Olofsson

 
 
 
 
Hanna Lidfors