OM OSS

Riktigt bröd från Norrbotten.

shutterstock_371553967.jpg
 

Hej brödälskare och välkommen till Olofsssons Bageri.

Vår filosofi är och har alltid varit enkel – här bakar vi bröd. Vi drivs av att för så många som möjligt erbjuda så Nära Hembakat i Tiden - med dagens krav, trender och reella förutsättningar.

Det glädjer oss, våra hjärtan blir större, när vi idag ser att allt fler trender pekar på genuinitet, bra råvaror, lokalt producerat och social samvaro. Mycket pekar på bagerier som vårt. 

Olofssons Bageri är en stolt norrbottning som främst verkar i Norrland och norra Finland, tryggt och nära kunderna. Att lyssna före vi talar är för oss störst. För vi vet att vi kan bli bättre, vi blir bättre genom att ta hjälp och råd utifrån. Vi har levt i 70 år och byggt upp erfarenheter och kunnande, kunderna blir fler. Så någonting måste vi göra rätt, en av de sakerna är att lyssna på folk som varit med och kan sin sak.

En annan sak som gör oss bättre är de återkommande bageriutbildningar, i samarbete med Länsarbetsnämnden och Överkalix kommun, som vi genomför i vårt bageri. Yrkeskunnandet bakom vår tro så Nära Hembakat i Tiden ställer krav på att genuint hantverk och automatiserad produktion är i harmoni med varandra.

I år 2017 händer många saker. Vi fyller 70 år, vi investerar i nya maskiner till bageriet, vi lanserar ett antal stenugnsbakade bröd, nya produktförpackningar lanseras och vi förnyar loggan för att möta framtiden med kraft. Min grova reflektion är att förut så tänkte vi mestadels på produktion, nu har vi börjat tänka mer i termer av produktion - paketering - kommunikation. Vi lär oss och följer med tiden utan att tappa vår grundfilosofi.

Till sist, vi finns för att du gillar vårt bröd. Därför är vi nyfikna på dig, hur du ser på så Nära Hembakat i Tiden, vilka upplevelser du hade av bröd när du var barn och hur du upplever vårt bröd. Tveka aldrig att höra av dig med din åsikt. Vi ger oss aldrig, vi kan alltid bli bättre. Vi går till jobbet varje dag för att erbjuda dig Riktigt Bröd från Norrbotten.

P.S. Jag har hört från äldre erfarna personer att det Riktiga Livet börjar efter 70.

Bengt-Olof Olofsson, Andra generationens bagare

Bengt-Olof Olofsson, Andra generationens bagare

 

 70 år av riktigt bröd från Norrbotten. 

 

Bakat med finfina råvaror och Överkalix friska källvatten.

gruppbild-1.jpg
 

Vår historia.

gammal-bil.jpg
 

I hjärtat av Norrbotten – Bröderna Olofssons Bageri Överkalix.

Företagets historia startar 1947 med att bröderna Bengt och Gunnar förvärvar ett bageri inrymt i en liten timrad bagarstuga, vilket under krigsåren i första hand levererat bröd till de beredskapsinkallade soldater som bevakade gränsen mot norra Finland.

Produktionen vid denna tid är helt manuell, med blandning av degar i stora trätråg och vedeldade ugnar för gräddning. Leveranser till kunder, i huvudsak till enskilda hushåll i närområdet, utfördes av bröderna själva via cykel. Än i dag kan de lite äldre kunderna, vid bröd-demon ute i butikerna, berätta om hur de som barn alltid fick färska wienerbröd, utöver beställda leveranser. En marknadsföring som fastnat i minnet.

Under 50-talet inleds expansionen i det lilla familjeföretaget med bygge av nytt bageri och mekanisering av verksamheten. I samband med inköp av den första eldrivna degblandaren, hotar den storvuxne degblandaren att med omedelbar verkan lämna företaget, men efter övertalning stannar han kvar som 1:e maskinskötare fram till sin pensionering.

En distributionsbil gör att leveranser till närliggande kommuner blir möjlig. 60-och 70-talet innebär fortsatt utökning av verksamheten genom att marknadsandelarna i hela länet stadigt ökar.

I de två följande årtiondena inleds och slutförs den generationsväxling som innebär att de tre sönerna till Bengt: Per-Erik, Bengt-Olof och Mikael, som arbetat i verksamheten under och efter sin skolgång tar över som ägare. En annan trotjänare, Bengt och Gunnars broder Gottfrid, tvingas på grund av ett olycksaligt lårbensbrott i början på 2000-talet, vid 80-årsåldern, avsluta ett 50-årigt arbetsliv i bageriet.

I början av 2000-talet flyttar man in i ett helt nytt, modernt bageri. Volymerna och sortimenten ökar, men fortfarande tillverkas många av bröden efter samma grundrecept nu som vid starten. Detta i kombination med att det vatten från Halljärvs kallkälla som används i produktionen, av organisationen Svenskt Vatten klassificerats som ett av landets bästa kranvatten, svarar för att toppkvalitet på produkterna kan garanteras.

De bageriutbildningar, i samarbete med Länsarbetsnämnden och Överkalix kommun, som återkommande genomförs i företagets lokaler, svarar för att yrkeskunnandet gällande både genuint hantverk och automatiserad produktion bland den nuvarande anställda personalen, är på topp.